Toepassingen van audiobeschrijving

Audiobeschrijving wordt o.a. toegepast bij films en tv-programma's, maar ook op websites, in het theater of het museum, op muziekfestivals en zelfs bij voetbalwedstrijden.

Er zijn twee vormen van audiobeschrijving: vooraf opgenomen beschrijvingen en livebeschrijvingen.

Bij een vooraf opgenomen beschrijving maakt de audiobeschrijver een script dat later wordt ingelezen in een geluidsstudio. Vaak is de inlezer niet dezelfde persoon als degene die het script schrijft.

Bij livebeschrijvingen is de audiobeschrijver aanwezig tijdens het evenement en geeft hij of zij rechtstreeks commentaar. In dat geval is de stem die de blinden en slechtzienden horen dus wel die van de beschrijver.
Hoewel de beschrijving op zich live is, wordt deze vaak van tevoren voorbereid: zo krijgt de beschrijver van een toneelstuk of concert meestal het scenario of de playlist en mag hij of zij de repetities en/of een aantal voorstellingen bijwonen. Bij een voetbalwedstrijd zijn er uiteraard geen repetities, maar daar krijgen de beschrijvers dezelfde informatie als de wedstrijdverslaggevers, zoals de samenstelling van de ploegen met achtergrondinformatie over de spelers.
Een voorbeeld:
de Heilig Bloedprocessie met audiodescriptie


Op 5 mei 2016 vond in Brugge de jaarlijkse Heilig Bloedprocessie plaats. Het was de tweede keer dat de processie ook toegankelijk was voor mensen die blind of slechtziend zijn door middel van audiodescriptie of audiobeschrijving. De beschrijvingen werden ook deze keer verzorgd door Susanne Verberk van het bedrijf Nevero.

Dit videoverslag is gemaakt aan de hand van foto's die tijdens het evenement zijn genomen.
Videoverslag Heilig Bloedprocessie met audiodescriptie